Effectief en efficient trainen

Geplaatst op 11-05-2018

Vaak stoppen mensen met sporten of gaan ze helemaal niet sporten omdat ze denken dat er te weinig TIJD is. Je hebt een bedrijf, drukke baan, een gezin en een sociaal leven. Uiteindelijk is het tijdsbezwaar altijd onwaar en is het meer een prioriteitsprobleem. Maar als we in ieder geval veel uit onze tijd willen halen dan wil je ook je trainingen effectief en efficiënt houden. Hoeveel tijd denk je dat nodig is om je conditie te verbeteren en je lichaam in shape te krijgen? Denk je dat je 1,5 uur of meer in de fitness bezig moet zijn om een beetje resultaat te zien? Dan heb ik goed nieuws, je kunt binnen drie kwartier effectief en efficiënt trainen.

Wat is effectief trainen

Een training wordt effectief wanneer je helder hebt wat het doel is dat je ermee wilt bereiken. Wanneer de training het snel bereiken van dat doel mogelijk maakt is de training effectief. Wanneer het bijvoorbeeld je doel is om een halve marathon te lopen dan is hardlopen de meest effectieve training. Als het doel is om je spiermassa te laten groeien dan is krachttraining het meest effectief. Maar hoe zit dat bij een iets minder concreet doel zoals fit voelen, veel energie hebben en lekker in hun vel zitten? In deze korte video ligt ik het toe.

Wat is efficiënt trainen

Met efficiënt trainen bedoel ik niet dat je zo veel mogelijk energie moet besparen in de training. Het is juist goed (effectief) om kort en intensief te trainen. Als je binnen 30 minuten niet de vermoeidheid al flink voelt dan train je waarschijnlijk niet intensief genoeg.

Met efficiënt trainen bedoel ik vooral tijdsefficiënt. HIIT training is een trainingsvorm die zich kenmerk door intensieve intervallen. Deze training is zeer efficiënt én effectief als het aankomt op fit worden en vet verbranden.

Mindset

Efficiënt trainen heeft ook te maken met je mindset. De discipline om wekelijks een aantal korte intensieve trainingen in te plannen en te doen (no matter what) zegt veel over je mindset. Of hoe vaak zeg je te weinig tijd te hebben en vervolgens sta je een half uur in de fitness weg te kletsen.

Wanneer je tijd ingepland hebt om te trainen, doe dan niks anders dan trainen. Samen met een ander of in een groep trainen kan prima en kan heel motiverend werken, maar motiveer elkaar dan vooral om de tijd die je daar spendeert optimaal te benutten.

Effectief en efficiënt trainen bereik je dus met:

  1. Je doel helder hebben en daarbij de juiste trainingsvorm kiezen
  2. De training vooral kort en intensief houden (tenzij je doel lange afstanden is)
  3. Gedisciplineerd omgaan met je trainingstijd en deze optimaal in te vullen met daadwerkelijk trainen

Deel dit bericht:

Sportschool dicht? Dit zijn de beste opties voor 2021!

Door het Coronavirus stond in 2020 onze gezondheid en het hebben van een goede (mentale) weerstand op de voorgrond. Als we het nieuwe jaar fit, sterk en gezond willen starten dan zijn juist nu die goede voornemens (en vooral de goede acties) belangrijk. Januari is traditioneel een periode van gezond eten, sporten, fitness, diëten, a

Lees meer

Waarom Bootcamp geniaal is

Vanuit het Amerikaanse leger overgenomen door de fitnessindustrie en vervolgens bekend geworden over de hele wereld. Het heeft...

Lees meer
Archief
Frank Heijmen

"Ik was ruim 120 kilo. Met de hulp van Rik nu een nieuwe levensstijl, 13 kilo lichter, meer energie en zelfvertrouwen!"

Frank Heijmen
Betty Bodt

"Ik voel me een stuk fitter en energieker"

Betty Bodt
Ronald Krumeich

"Nu ruim 3 maanden later 11 kg afgevallen en voel me gezond en sterk en krijg complimenten van mijn omgeving. "

Ronald Krumeich
Marjolijn van der Schoot

"Al 2 jaar migraine vrij en totaal 44 kilo afgevallen!"

Marjolijn van der Schoot
Nanne Brouwer

"In de eerste drie maanden ruim 12 kg eraf. Ik merk aan alles dat mijn conditie veel beter is."

Nanne Brouwer
Petra van Kampen

"Door de verandering van leefstijl ben ik mijn droom om te gaan werken in de tropen nu eindelijk aan het realiseren"

Petra van Kampen
Dorenda Brinkman

"Ik ben Rik (en inmiddels zijn groeiende team) enorm dankbaar voor wat ik heb bereikt."

Dorenda Brinkman
Celeste Brink

"De veranderingen die ik doorgemaakt heb zijn echt ‘life changing'"

Celeste Brink
Annemijn

"Dankzij Fitlife Coach horen sporten en gezond leven nu helemaal bij mijn dagelijks leven!"

Annemijn
José

"Blij dat ik deze keuze gemaakt heb ik voel me fit mijn conditie is verbeterd en ik ben in vier maanden ruim 18 kilo afgevallen"

José

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.